2011. július 16., szombat

nyígás

Néha azt gondolom, valami egyszerűbb, sematikusabb ábrázolást kellett volna választani. Ott van például a manga, használhatnék ilyen kis jeleket, mondjuk azt a keresztformát és akkor teljesen egyértelmű lenne, hogy az illető dühös, vagy megjelenne a kis vízcsepp a fejénél és mindenki tudná, hogy épp zavarban van. Vagy valami cartoon-os ügyet, akkor meg mennyivel könnyebb lenne egyszerűen eltúlozni az arcvonásokat, a hangulatokra-érzelmekre jellemző jegyeket. Csak egy kapuszáj, pár vonallal ábrázolt szemek, krokodilkönnyek... Persze, nem lenne egyszerűbb. Csak máshogy lenne nehéz.
Na megyek vissza a valószerű Romeohoz. Már csak két arckifejezés van hátra, és feltöltöm.

EDIT: szóval megpróbálom egyértelműbbé tenni, mert attól tartok, nem voltam az. Nem arról beszélek, hogy a manga vagy bármelyik másik stílus ilyen vagy olyan, valószínűleg kár volt beletennem ezt a szót :) Arról próbáltam beszélni, hogy az eltúlzás, mint ez itt talán könnyebb út lenne, látszólag. De amit nyernék a réven, veszteném a vámon, mert az eltúlzott arckifejezéseket pont olyan pontosan meg kell rajzolni, mint a valóságosakat - csak másképp.
Remélem, így talán érthetőbb vagyok. :)

5 megjegyzés:

  1. nem akarlak elkeseríteni, de ezeket a mangás jeleket nem szokás használni, max a 3-4 paneles napi strippekben, magazin oldalak szélére :D (vagy olyan cuccokban amik igénytelen 15 éves fanboyoknak készülnek, de olyat meg nem hiszem h akarsz rajzolni)
    javarészt megrajzolnak/leanimálnak minden arckifejezést. szóval ha egyszerűbbet akarsz, akkor csak a garfield és társai marad XD

    VálaszTörlés
  2. nem keserítesz el, mert nem akarom úgy csinálni. ez a stílusom, ebben dolgozom... csak néha azt kívánom, bár lenne egyszerűbb a feladat :)
    de egy picit azért vitatkoznék. ahogy én látom, keverik a két stílust: megcsinálják az arckifejezést, mégis odaraknak plusz kis jeleket, amiktől aztán még egyértelműbb. de az eltúlzás is igaz, hiszen hirtelen átvált cuki chibibe vagy valami egészen eltorzult őrült arcba a düh hatására. példának most hirtelen az I's-t meg a Negimát mondanám, ezt a kettőt kaptam le a polcról és néztem meg benne h jól emlékszem-e, és jól emlékszem. :) egyikről sem mondanám h igénytelenül lenne megrajzolva. (h a sztori igénytelen-e, arról nem vitatkoznék senkivel, mert ízlések és pofonok.)
    nem kell azt gondolni (pont rólam) h lehúzom a mangát :) vannak eszközei és néha sóhajtozom, mert könnyebb lenne, ha használnám ezeket (egyértelműbb tudnék lenni). más téren meg nehezíteném a magam dolgát, kezdve azzal h nem tudok tisztességes chibit rajzolni. (mondjuk nem is passzol a sztorihoz a manga mint stílus, nekem.)
    a Garfield és társai pedig nem is olyan könnyű műfaj mint elsőre látszik :) mondjuk én a Garfieldot pont nem szeretem annyira, de a Snoopy vagy a Calvin and Hobbs tele van olyan arckifejezésekkel, elemekkel, amik nagyon profik és pontosan kifejezőek. az eltúlzás, karikírozás miatt pedig egyértelműbbek.

    VálaszTörlés
  3. régebben nagyobb divatja volt. nem a rajzra értettem hogy igénytelen, hanem a célközönségre :D
    nézz meg több mangát, nem mondom hogy nem fordul elő itt ott egy-egy viccesebb chibi, de nem hiszem h ez könnyítené a rajzoló dolgát, lévén az összes többit megrajzolják (sokkal inkább összetettebbé teszi, mert tudni kell mindent rajzolni kb, ami előfordulhat )
    ezt az I's-t nem is értem, annak a zöme fotóreál hatású rajz barbaarcú lolikkal ( szintén ennek a 15 éves fanboy korosztálynak címezve )
    ha pici hangulatjelző effekteket/háttereket használni szted könnyítene a dolgon, használd, ki momdtam hogy nem lehet. nem ettől lesz mangás, vagy egyértelmű a manga, hanem mert olyan képkivágásokat alkalmaz, amik egyértelművé teszik a cselekményt és a szerepők érzéseit ( és így remekül tudnak manipulálni az idővel, kihangsúlyoznak apró dolgokat stb ). ha a szituáció engedi, akkor használnak vicces kis figurákat a hatás fokozásáért, de meg is rajzolnak mindent ha kell, és az is pont olyan egyértelmű

    VálaszTörlés
  4. jaj te. tartok tőle, elbeszélünk egymás mellett miközben ugyanazt mondjuk mind a ketten. "máshogy lenne nehéz" - ezt pont arra értettem h egyértelműbb lennék, de a munka nem lenne kevesebb. örülnék ha nem gondolnád h lenézem a mangákat v mittomén, mert ha valaki, én pont nem.
    ettől függetlenül, nem fogok ilyen elemeket használni mert egyszerűen nekem nem jön össze úgy a két stílus, h koherens egész legyen.

    VálaszTörlés
  5. updateltem a bejegyzést, talán így érthetőbb :)

    VálaszTörlés