2010. augusztus 4., szerda

egy kocka élete

A múltkor megmutattam, milyen egy oldal vázlata - ez a bejegyzés most egy kocka megrajzolásának folyamatát mutatja meg, krumplifázistól a kész rajzig. Az egyszerűség kedvért származzon ez a kocka a már mutatott vázlatoldalról. (Kicsit talán bonyolított a folyamat, de eddig ez vált be.)
Az első kép a "ronda krumpli" fázis, amikor még csak azt próbálgatom, melyik kockába mi kerüljön, mit kellene a szereplőknek csinálniuk egyáltalán, és egymáshoz képest hogyan helyezkedjenek el. Itt és most kicsit csaltam: a krumplik már nem voltak meg, így utólag gyártottam egyet, de az eredeti is nagyon hasonló volt ehhez. A krumpli ronda és gyors és így szívbaj nélkül kitörlöm, ha nem tetszik, azért szeretem.
A második kép az a fázis, amit már mutattam: itt próbálom meg beállítani, hogy ki mit csinál a kezeivel, kb. milyen arcot vág, milyen ruhát visel. Azért kell, mert így jobban átlátom az egész oldalt. Sok marhaság ilyenkor derül ki, hogy nem is működik, pl, hogy nem logikus a cselekvési sor (vagy minek nevezzem).
A harmadik kép a vázlat finomítása, ez már az átrajzolást előlegezi meg (ha valami nagyon jól sikerül, akkor egy-az-egyben átemelem a kész rajzba). Ha korábban már megjelent egy tárgy (esetleg más nézőpontból), itt rajzolom meg, hogy ugyanolyan legyen. Azért más, mint a kész kocka, mert még tele van keresővonallal és az egymást takaró dolgok átlátszanak egymáson, hogy lássam, melyik vonal merre megy és merre kell majd kanyarítanom.
A negyedik kép pedig a kész rajz, ez nem hiszem, hogy túl nagy magyarázatot igényelne: minden vonal a helyére kerül, és kialakulnak a vonalvastagságok is. Itt tónusok nélkül mutatom, hogy jobban látszódjon a különbség-hasonlóság a korábbi fázisokkal.

5 megjegyzés:

 1. Na ezek azok a bejegyzések, amikért szeretem az alkotói blogokat. Nagyon klassz, ahogy leírtad a folyamatot, és persze nagyon szép a folyamatábra és végül a kész kocka. Sokat még ilyet ezret! :D <3

  VálaszTörlés
 2. örülök, h tetszik :) (készülnek ám az oldalak!)

  VálaszTörlés
 3. Használsz fotóreferenciát a képeidhez?

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Még rég írtál a blogomra, és boccs hogy nem reagáltam, de egy ideig nem néztem azt, most élesztettem újjá, és láttam a kommenteket. Nézem az oldalakat, nagyon profik :D

  VálaszTörlés
 5. Norinn, van h igen, van h nem. az épületekhez pl mindig kénytelen vagyok.

  Balázs, semmi gond :) örülök h tetszik, amit csinálok (nemsokára lesznek új oldalak), és hajrá az Ősköddel!

  VálaszTörlés